Śniadaniowa pasta z awokado

Pyszna i prosta w przygotowaniu pasta z dojrzałego awokado, idealnie ugotowanych jajek i wyrazistego w smaku sera grana padno. Swoją kremowość pasta zawdzięcza awokado (szczególnie polecam awokado odmiany hass, które ma ciemną pomarszczoną skórkę, a miąższ jest aksamitny i ma lekko orzechowy smak). Do tego szczypta czarnuski, plastry pomidora, listki roszponki ulubione pieczywo, świeżowyciskany sok z cytrusów i pyszne śniadanie gotowe :)



SKŁADNIKI

  • 1 dojrzałe awokado odmiany hass
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
  • 1/2 szalotki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka startego sera grana padano
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sok z 1/4 cytryny
  • śól morska
  • świeżozmielony pieprz


dodatkowo

  • czarnuszka
  • pomidory
  • czerwona cebula
  • roszponka
  • ulubione pieczywo


SKŁADNIKI

  1. Jajka gotujemy na półtwardo, tzn tak aby żółtko było delikatnie ścięte i miało intensywny pomarańczowy kolor. Żeby uzyskać jajka o takiej konsystencji, wkładam je do rondelka zalewam zimną wodą i wstawiam na palnik. Ustawiam minutnik na 10-11 minut, po tym czasie wyjmuję, studzę i gotowe. Wystudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. 
  2. Awokado kroimy na pół. Aby usunąć pestkę należy w nią lekko wbić nóż i go przekręcić. Następnie przy pomocy łyżeczki należy wydrążyć cały miąższ i dodać go do jajek.
  3. Do miseczki z jajkami i awokado dodajemy ser grana padano, jogurt, sok z cytrtny oraz drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek. Całość rozgniatamy widelcem na pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Na kromce chleba rozsmarowujemy pastę, kładziemy na nią listki roszponki,plastry pomidora oraz czerwonej cebuli i posypujemy czarnuszką.

Smacznego!



This entry was posted on 13 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Śniadaniowa pasta z awokado”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...