Tosty zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorem
Publikując kilka dni temu inny przepis na tosty pisałem, że mam w zanadrzu kilka podobnych receptur. Czy więc to jest jedna z nich? Jeśli spojrzeć na skład i wygląd – niewątpliwie. To jednak nieco pozorne podobieństwo, ponieważ zdecydowanie różnią się one smakiem. Do „dzisiejszych” tostów zamiast żółtego sera dodamy mozzarellę, posypiemy całość ziołami i – co chyba najważniejsze – zapieczemy przez chwilę w piekarniku. A to już robi sporą różnicę. Jeśli miałbym powiedzieć co takie tosty przypinają smakiem, mógłbym rzec, że pizzę. Szalone porównanie? Może trochę, ale coś jest na rzeczy – chociażby ze względu na specyficzny smak lekko zapieczonej mozzarelli. Tak lub inaczej, otrzymujemy bardzo łatwą do przyrządzenia, nieźle wyglądającą i raczej oryginalną jak na tosty przekąskę, która nadaje się nie tylko na śniadanie.
Przygotowanie tych tostów wymaga odrobiny wyczucia swojego piekarnika. Powinny się w nim znaleźć tylko na, powiedzmy, 7-8 minut, ale musi to być dostatecznie długo, aby zdążyło się opiec pieczywo. Z drugiej strony nie możemy nadmiernie przeciągnąć tego czasu, aby np. nie spiec sera. Podobnie musimy wypośrodkować temperaturę – sugerowana przeze mnie to 180 stopni przy termoobiegu. Pamiętajmy też koniecznie, aby tosty kłaść na już rozgrzaną powierzchnię.
Tosty zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorem
Składniki (dla 2 osób)
- 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki)
- kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) szynki wieprzowej
- kilkanaście cienkich plasterków ulubionego salami (wystarczy kilka jeśli są duże)
- duża garść mozzarelli
- 1 średni pomidor
- 16 zielonych oliwek
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
Instrukcje
- Na tostach układamy najpierw szynkę w taki sposób, aby pokryła całą ich powierzchnię. Następnie kładziemy plasterki salami (jeśli są duże warto je pociąć na mniejsze kawałki) oraz posypujemy równomierną warstwą mozzarelli.
- Ze środkowej części pomidora wycinamy 4 plasterki o grubości ok. 7-8 mm. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy łyko. Oliwki dzielimy wzdłużnie na połówki.
- Plastry pomidora kładziemy na mozzarelli, następnie rozkładamy oliwki (patrz zdjęcia). Na koniec posypujemy całość tymiankiem i bazylią.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni wraz ze wstawioną do niego blachą lub płaską brytfanną (metalową lub szklaną). Tosty układamy na gorącej powierzchni i zapiekamy przez ok. 7-8 minut (aż mozzarella zacznie się lekko rumienić, a pieczywo stanie się sztywne).
- Gotowe tosty podajemy od razu na ciepło.