Tosty zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorem

Tosty zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorem

Publikując kilka dni temu inny przepis na tosty pisałem, że mam w zanadrzu kilka podobnych receptur. Czy więc to jest jedna z nich? Jeśli spojrzeć na skład i wygląd – niewątpliwie. To jednak nieco pozorne podobieństwo, ponieważ zdecydowanie różnią się one smakiem. Do „dzisiejszych” tostów zamiast żółtego sera dodamy mozzarellę, posypiemy całość ziołami i – co chyba najważniejsze – zapieczemy przez chwilę w piekarniku. A to już robi sporą różnicę. Jeśli miałbym powiedzieć co takie tosty przypinają smakiem, mógłbym rzec, że pizzę. Szalone porównanie? Może trochę, ale coś jest na rzeczy – chociażby ze względu na specyficzny smak lekko zapieczonej mozzarelli. Tak lub inaczej, otrzymujemy bardzo łatwą do przyrządzenia, nieźle wyglądającą i raczej oryginalną jak na tosty przekąskę, która nadaje się nie tylko na śniadanie.

Przygotowanie tych tostów wymaga odrobiny wyczucia swojego piekarnika. Powinny się w nim znaleźć tylko na, powiedzmy, 7-8 minut, ale musi to być dostatecznie długo, aby zdążyło się opiec pieczywo. Z drugiej strony nie możemy nadmiernie przeciągnąć tego czasu, aby np. nie spiec sera. Podobnie musimy wypośrodkować temperaturę – sugerowana przeze mnie to 180 stopni przy termoobiegu. Pamiętajmy też koniecznie, aby tosty kłaść na już rozgrzaną powierzchnię.




Tosty zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorem

Proste i szybkie w przygotowaniu tosty zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorem. Lekka przekąska idealna nie tylko na śniadanie.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki)
  2. kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) szynki wieprzowej
  3. kilkanaście cienkich plasterków ulubionego salami (wystarczy kilka jeśli są duże)
  4. duża garść mozzarelli
  5. 1 średni pomidor
  6. 16 zielonych oliwek
  7. 1/2 łyżeczki bazylii
  8. 1/2 łyżeczki tymianku

Instrukcje

  1. Na tostach układamy najpierw szynkę w taki sposób, aby pokryła całą ich powierzchnię. Następnie kładziemy plasterki salami (jeśli są duże warto je pociąć na mniejsze kawałki) oraz posypujemy równomierną warstwą mozzarelli.
  2. Ze środkowej części pomidora wycinamy 4 plasterki o grubości ok. 7-8 mm. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy łyko. Oliwki dzielimy wzdłużnie na połówki.
  3. Plastry pomidora kładziemy na mozzarelli, następnie rozkładamy oliwki (patrz zdjęcia). Na koniec posypujemy całość tymiankiem i bazylią.
  4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni wraz ze wstawioną do niego blachą lub płaską brytfanną (metalową lub szklaną). Tosty układamy na gorącej powierzchni i zapiekamy przez ok. 7-8 minut (aż mozzarella zacznie się lekko rumienić, a pieczywo stanie się sztywne).
  5. Gotowe tosty podajemy od razu na ciepło.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: