6/25/2015

Lody akacjowe z sosem truskawkowym

Wiosna za nami, choć z tą pogodą nadal różnie bywa. Miejmy nadzieję, że fala wyższych temperatur niebawem do nas dotrze ;)

Kolejny mrożony deser idealny na letnie upały - lody akacjowe zrobione na bazie śmietanki i mleka, bez jajek. Jeśli nie macie akacji możecie ją zastąpić innymi kwiatami jadalnymi, polecam jaśmin i różę o intensywnym zapachu. Można je łączyć w wanilią lub zostać tylko przy esencjach kwiatowych.

Lody smakują rewelacyjnie z sosami z owoców sezonowy. Przy robieniu sosu wystarczy zmiksować świeże owoców z dodatkiem cukru lub miodu lub zmiksowane owoce zagotować z dodatkiem cukru.

Składniki:
  • 300 ml śmietany (30%),
  • 150 ml mleka (3,2%),
  • 2 szklanki płatków akacji,
  • 50 g drobnego cukru.
  • laska wanilii.

Sos truskawkowy:
Do przybrania: kwiaty akacji (opcjonalnie).




Przygotowanie:
  1. Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasionka, zagotować z mlekiem, wystudzić, przecedzić przez sito, schłodzić w lodówce. 
  2. Do mleka dodać płatki akacji i zmiksować.
  3. Śmietanę ubić. Zmiksować z zimnym mlekiem i cukrem.
  4. Przelać do płaskiego pojemnika, mrozić ok. 4 godziny, co 40 minut masę przemieszać łyżką lub zmiksować blenderem.
Lody można także przygotować w maszynce do lodów. W tym celu przygotowaną masę należy schłodzić do 5-10  stopni, przelać do wcześniej zmrożonego pojemnika maszynki (ok. 10 godz. w zamrażarce), ukręcić lody.



Sos truskawkowy:
Truskawki zmiksować z syropem z kwiatów czarnego bzu, dosłodzić miodem akacjowym.



1 komentarz:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger