środa, 24 czerwca 2015

Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany

Dzisiaj mam dla Was propozycję na niezbyt szybki ale mega smaczny obiad. 
Bo kto powiedział, że naleśniki mogą być tylko na słodko? A co powiecie na naleśniki w wersji wybornej, mega pysznej i bardzo sycącej? Jeżeli jesteście na tak, to mam dla Was coś idealnego.  Kurczak, szpinak, ser feta i naleśnik- każdy w tej propozycji znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. 
Naleśniki podałam na talerzu z kolekcji Agawa Gold- Porcelana Bogucice czyż nie jest piękna?






Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • pół łyżeczki soli 
  • 4 jajka
  • szklanka mleka 
  • szklanka wody przegotowanej 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu).

Farsz:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 duże młode cebule 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 200 g sera typu feta
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
Wykonanie: Filety z kurczaka, wymyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, usmażyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor, dodać do niej szpinak i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać ser fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. 

Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia). 

Sos beszamelowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki masła 
  • 100 g żółtego sera
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • gałka muszkatołowa 
Wykonanie: Masło roztopić, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i mieszać do czasu, aż zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałkę muszkatołową. Na sam koniec dodać pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser i podgrzewać do jego rozpuszczenia się. 

Przygotowany sos wylać na naleśniki i całość zapiekać w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. 




Smacznego ;) 

1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów