21 czerwca 2015

Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami


Składniki (tortownica) :

Kruche ciasto :

1/3 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1,5 szklanki mąki

Masa budyniowa :

400 ml mleka
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
1/2 kostki miękkiego masła

Dodatkowo:

1/2 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa + 400ml wody

Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Upiec na złoty kolor.
2. 300ml mleka zagotować. W 100 ml rozpuścić budyń w proszku i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia.
3. Galaretkę rozpuścić.
4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na masę budyniową i zalać tężejącą galaretką.
5. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

2 komentarze: