Ciasto z kwiatami czarnego bzu

Torcik bzowy ... 
Nie, nie zabrakło literki. Bzowy - nie bezowy. :) Bo z czarnym bzem. :)
Mało zgrabny, mało urodziwy - naturalny i piękny! Taki ma być! Bo to jego urok ... 
Można go również pieszczotliwie nazwać naleśnikiem - jak kto woli ... 
Najważniejsze, że jest mój, mojego pomysłu. I jedyny taki, bo nie znalazłam nigdzie podobnego przepisu. 
To powoduje, że jestem z niego dumna podwójnie! 
Do tego smakuje wybornie, choć pachnie specyficznie ... Jeśli znacie zapach czarnego bzu, to wiecie, o czym mowa. :) 
To co, ciekawi? :)


Czarny bez - napar z czarnego bzu najczęściej stosowany jest przy przeziębieniach i problemach trawiennych. Warto wiedzieć, że czarny bez działa też oczyszczająco i pielęgnująco, dlatego tak chętnie wykorzystywany jest w kosmetyce. Chociaż prawie wszystkie części czarnego bzu zawierają cenne dla lecznictwa i kosmetyki aktywne biologicznie związki, wykorzystuje się głównie jego kwiaty i owoce, w nich bowiem ich stężenie jest największe.
Kwiaty czarnego bzu zawierają duże ilości flawonoidów, kwasów fenelowych i organicznych, a ponadto garbniki, olejek, śluzy, triterpeny, sterole i sole mineralne.
W owocach zaś jest sporo glikozydów antocyjanowych, cukrów, pektyn, garbników, rzadkich kwasów organicznych (m.in. szikimowy), rutyny, a także witamin – C, z grupy B, prowitaminy A. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu można więc z pożytkiem zastosować dla zdrowia i urody.
Napar z czarnego bzu zwalcza przeziębienie i gorączkę, olejek z czarnego bzu wygładza cellulit, łagodzące okłady z bzu pielęgnują skórę, czarny bez ma również właściwości oczyszczania z toksyn. (źródło: klik).


Według mnie troszkę zapomniany, troszkę pomijany w kuchni. Wykorzystywany głównie do sporządzania nalewek i syropów, co spowodowało, że nie mogłam się oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób. 
I tak właśnie powstał torcik bzowy. :)
Na torcik będzie potrzebny jasny biszkopt - przepis znajdziecie tutaj: klik. Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta, można zmniejszyć ilość cukru podaną w przepisie na biszkopt. 
Potrzebujemy dwie warstwy. 


Po upieczeniu biszkoptu musimy go porządnie nasączyć ponczem, przepis poniżej. 

Składniki:
4 duże kwiaty (główki) czarnego bzu
3 łyżki stołowe dobrej jakości syropu z czarnego bzu 
(ja zastosowałam syrop Ogródek Dziadunia - klik)
3 łyżki stołowe miodu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 szklanka wody

Intensywność wyczuwalnego smaku czarnego bzu w cieście zależy od ilości składników użytych do sporządzenia ponczu. 
Jeśli chcecie uzyskać jedynie posmak czarnego bzu, proponuję zastosować do sporządzenia ponczu zamiennie albo same kwiaty albo sam syrop. 

Wykonanie:
Wszystkie składniki należy umieścić w garnku, podgrzać i wygotować (mniej więcej do maksymalnie połowy objętości). Następnie na sitku odcedzić całość, zlać do miseczki i nasączyć obie warstwy biszkoptu. 


Pomiędzy warstwami znajduje się krem na bazie mascarpone, przepis poniżej. 

Składniki:
250 gramów serka mascarpone
250 gramów zimnej śmietany kremówki 36%
4 łyżki stołowe cukru pudru

Wykonanie:
Śmietanę należy ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder. Zmniejszyć obroty i dodać serek mascarpone, tylko wymieszać do połączenia się składników. 
Gotowy krem wyłożyć pomiędzy obie warstwy biszkoptu. 


Torcik posypać z wierzchu cukrem pudrem. Przyozdobić kwiatami bzu. 
Smacznego! 


Komentarze