Przy piątku mam dla Was makaron pappardelle ze szparagami, winem i serem ricotta. Danie proste i szybkie w wykonaniu. Kocham wiosnę, dzięki niej mogę jeść szparagi kilogramami. A wiadomo – szparagi – uszczęśliwiają 🙂 Zapraszam na miseczkę 🙂
Składniki (2 duże porcje):
250 g makaronu pappardelle
1 pęczek zielonych szparagów
125 g sera ricotta
sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa
6 łyżek białego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
4 łyżki drobno startego grana padano
Wykonanie:
Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj. Dodatki: Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij 'główki’, łodygi pokrój w ukośne plasterki.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 2 minut przed końcem gotowania – dodaj szparagi – główki i plasterki. Odcedź i odstaw na bok.
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim czosnek – około 2 minut. Dodaj 6 łyżek wina i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj ser ricotta i 1 łyżkę wina, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem lub gałką muszkatołową, następnie – serem grana padano. smacznego !
Magda C. napisał
Smakowicie wygląda makaron 🙂
Agnieszka, Dom na obcasach napisał
Smacznie i zdrowo. Świetna propozycja 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas) napisał
Wygląda pysznie 🙂 makaronu ze szparagami jeszcze nie próbowałyśmy 😀
alezakwas napisał
Białe wino, szparagi makaron… To jest to!
Ewa Kuchennie napisał
Uwielbiam takie szybkie kluchy <3
laNika napisał
Idealne danie! Jestem ciekawa smaku 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Dla mnie to doskonale przygotowany makaron 🙂
cookiemonster napisał
Coś dla mnie ! Makaron, warzywo, wino i ser 🙂 Co więcej do szczęścia potrzeba 🙂
kurs niemieckiego napisał
Mmm lubię warzywka 😀
Salvador Dali napisał
ależ połączenie smaków.. boomba <3
zjedz_mnie napisał
Ty masz chyba rację z tymi szparagami i ich mocą uszczęśliwiania. Mnie też bardzo cieszy, kiedy się nareszcie pojawiają 🙂
pilichola napisał
Rzadko jem szparagi, bo zawsze trafiam na „żylaste”, ale w Twojej wersji chyba takie nie są;)
p.zawodowa napisał
Nigdy sama nie przygotowywałam szparagów, ale chyba najwyższy czas zacząć 🙂 Pysznie wygląda ten makaron!
napiecyku napisał
Pysznie i piękne kolorystycznie zdjęcie 🙂
Marzena napisał
Ale wspaniale to zrobiłaś 🙂 oj zjadłabym ze smakiem taki makaron.
Natalia napisał
Wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam makarony. :>
lena napisał
Świetny przepis na makaron. I ciekawa zawartość chochli 🙂
Szpilka napisał
ekstra smakowicie to wygląda! 😀 ale niestety chyba to za wysokie progi na moje kulinarskie nogi 😀