10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni

bti

…czyli 10 razy wystarczy, że…

1. Jeżeli chcemy uchronić się przed pryskaniem tłuszczu na patelni wystarczy, że dodamy do niego szczyptę soli.

2. Jeżeli przesoliliśmy zupę – wystarczy dodać do niej dwa obrane, surowe ziemniaki i zagotować ponownie. Możemy doprawiać od nowa.

3. Aby obrać pomidora ze skórki wystarczy, że zanurzymy go na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie oblejemy zimną wodą. Teraz wystarczy już tylko naciąć skórkę.

4. Jeżeli przechowywana przez nas zielenina zwiędła i jej chwile wydają się policzone – wystarczy zanurzyć ją w zimnej wodzie wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Zielenina odżyje!

5. Jeżeli chcemy, aby grzyby lub pieczarki zachowały swój kolor w sałatce lub po gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny.

6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków wystarczy, że do siatki w której je przechowujemy dodamy jabłko. W ten sam sposób zachowamy także dłużej świeżość chleba.

7. Jeżeli zsechł nasz ser żółty, wystarczy zalać go mlekiem i zostawić tak na dwie godziny.

8. Aby zapobiec wykipieniu mleka wystarczy, że kilka centymetrów powyżej jego poziomu posmarujemy ścianki garnka margaryną.

9. Aby cebula podczas krojenia nie wyciskała z naszych oczu łez, włóżmy ją na kwadrans do zamrażalnika.

10. Aby wygodnie utrzeć miękki ser wystarczy, że włożymy go na pół godziny do zamrażalnika.

bti

Dodaj komentarz