…czyli 10 razy wystarczy, że…
1. Jeżeli chcemy uchronić się przed pryskaniem tłuszczu na patelni wystarczy, że dodamy do niego szczyptę soli.
2. Jeżeli przesoliliśmy zupę – wystarczy dodać do niej dwa obrane, surowe ziemniaki i zagotować ponownie. Możemy doprawiać od nowa.
3. Aby obrać pomidora ze skórki wystarczy, że zanurzymy go na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie oblejemy zimną wodą. Teraz wystarczy już tylko naciąć skórkę.
4. Jeżeli przechowywana przez nas zielenina zwiędła i jej chwile wydają się policzone – wystarczy zanurzyć ją w zimnej wodzie wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Zielenina odżyje!
5. Jeżeli chcemy, aby grzyby lub pieczarki zachowały swój kolor w sałatce lub po gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny.
6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków wystarczy, że do siatki w której je przechowujemy dodamy jabłko. W ten sam sposób zachowamy także dłużej świeżość chleba.
7. Jeżeli zsechł nasz ser żółty, wystarczy zalać go mlekiem i zostawić tak na dwie godziny.
8. Aby zapobiec wykipieniu mleka wystarczy, że kilka centymetrów powyżej jego poziomu posmarujemy ścianki garnka margaryną.
9. Aby cebula podczas krojenia nie wyciskała z naszych oczu łez, włóżmy ją na kwadrans do zamrażalnika.
10. Aby wygodnie utrzeć miękki ser wystarczy, że włożymy go na pół godziny do zamrażalnika.