Dripper: japoński sposób na pyszną kawę

Dripper: japoński sposób na pyszną kawę

Dripper: japoński sposób na pyszną kawę

Teoretycznie dripper to każdy rodzaj sprzętu, który do zaparzania kawy wykorzystuje filtr i przelewanie wody przez zmielone ziarna. W praktyce określenie to używane jest głównie w kontekście Hario V60, drippera skonstruowanego przez firmę wywodzącą się z Japonii. Nazwy dripper, drip, Hario V60 używane są zamiennie. Dripper to urządzenie mające stożkowy kształt, w którym kąt nachylenia ścianek wynosi 60 stopni. Do zaparzana w nim kawy służą filtry dopasowane do niego filtry. Parametry te znalazły zresztą odz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Żyję by jeść

Autor

zyjezebyjesczyjezebyjesc

Mój blog jest eklektyczny – trochę wegetariański, czasem wegański, często rybny albo mięsny. Po prostu życiowy.

Odstawiając cukier, pszenicę i mleko nagle odkryłam paletę smaków, których nie znałam do tej pory. To coś … niesamowitego. W tej chwili, już wiem co i jak jeść, bym czuła się dobrze i by mi smakowało. Wypracowałam też moją maksymę „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”.

Inne przepisy z Żyję by jeść

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.