Jak rozpoznać świeże jajko

Jak rozpoznać świeże jajko

Jak rozpoznać świeże jajko

Święta Wielkanocne to królestwo jaj w wielu odsłonach. Warto przy tym przypomnieć sobie dawne babcine sposoby sprawdzenia ich świeżości. Jajka psują się łatwo, przez pory w skorupie wnikają do jaja bakterie, które znajdują tam dla siebie doskonałą pożywkę. Rozmnażając się szybko, bakterie powodują w jaju różne szkodliwe zmiany. Jajo podczas przechowywania częściowo wysycha i wskutek tego komora powietrza powiększa się. W świeżym jaju komora jest zaledwie widoczna. Jeśli komora jest duża oznacz to, że jajo j... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.