Słownik kulinarny: Skorzonera, wężymord, czarny korzeń

Słownik kulinarny: Skorzonera, wężymord, czarny korzeń

Słownik kulinarny: Skorzonera, wężymord, czarny korzeń

Skorzonera, wężymord, czarny korzeń (źródło: poradnikzdrowie.pl) [czytaj: skorconera] nazwa łacińska: Scorzonera hispanica L. – warzywo korzeniowe z rodziny astrowatych o jadalnym korzeniu z czarną skórką (w środku korzeń ma białą barwę). Pochodzi z tej samej rodziny co karczoch czy szparagi – w smaku podobne do szparagów, ale mniej delikatne i bardziej mączne ale bez włókien. Jest bardzo sycące. Warzywo bogate jest w sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy : E, B 1 ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu WojnaNaSmaki.pl

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Odmładzająca dieta Hausera

Dieta odmładzająca dr Gayelorda Hausera to dieta przede wszystkim oparta na sokach ze świeżych warzyw oraz owoców.

Czytaj dalej...

Autor

wojnanasmaki.plwojnanasmaki.pl

Pasjonaci kuchni z całego świata.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

szparagi, tarta, kalafior, bułki, jabłka, jajecznica, kalafiorem, sałatki, zapiekanki, zapiekanka, sałatka, sałatka z kalafiorem , tarta z jabłkami

Inne przepisy z WojnaNaSmaki.pl

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.