Cukinia konserwowa.

Cukinia konserwowa.

Cukinia konserwowa.

Cukinia konserwowa mojej mamy. Składniki: cukinia - jedna cukinia na 2 słoiki 0.9l, marchew, korzeń chrzanu, czosnek, 1l octu, 18 szklanek (18x250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy,  Przygotowanie: Przygotować zalewę (zalewy wystarczy na 14 słoików 0.9l): 1l octu, 18 szklanek wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 łyżki gorczycy - razem zagotować. Środek cukinii wyciąć. Cukinię pokroić w paski i ciasno powkładać do słoików. C... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni u Moniki

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.