Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Kolejna porcja ogórków. Tym razem konserwowe, może wolicie takie. Więcej pracy, ale czy warto? :P Moja mama robi co roku, więc chyba coś w nich jest :)   Składniki: Zalewa: 4 litry wody 1/2 litra octu 10% 16 dkg soli 38 dkg cukru Do każdego słoika: 1 obrany ząbek czosnku 2 ziarnka ziela angielskiego 2 ziarnka pieprzu 1 liść laurowy 1 dojrzały koper małe ogórki (w sumie 5 kg) Powkładać składniki do słoików. Zagotować zalewę i zalać gorącą ogórki w słoikach. Wstawić je do dużego garnka z gorącą wodą i przyk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni bez szafek

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Mity. Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.