WITAMINA D

WITAMINA D

WITAMINA D

Zapotrzebowanie wg IŻŻ (Instytutu Żywności i Żywienia): 1-50 r.ż. - 5 mcg = 200 IU 50-65 r.ż. - 10 mcg = 400 IU > 65 r.ż. - 15 mcg = 600 IU Zapotrzebowanie wg Insitute of Medicine (USA): 1-70 r.ż. - 15 mcg = 600 IU > 70 r.ż. - 20 mcg = 800 IU 5 mcg witaminy D (200 IU) zawiera około: Źródło: www.spirulina.pl 3 duże jajka 500 g dorsza 40 g łososia 20 g śledzia w oleju 60 g wędzonej makreli 40 g pstrąga tęczowego 450 g wątróbki wieprzowej/wołowej 100 g tuńczyka z puszki 20 000 g mleka krowiego... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Vroblewska-fitlife

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.