Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

Przepis na : deser

Jest wiele dań deserów, których nazwa pochodzi od imienia jakiejś pięknej kobiety np. Piękna Helena, Pawłowa czy właśnie Tosca. Tosca była śpiewaczką i rewolucjonistką z opery Pucciniego, a ciasto Tosca to ucierane maślane ciasto z kwaśnymi owocami i migdałową chrupiącą warstwą na górze. To typowy skandynawski deser. Tradycyjna wersja jest z jagodami. Taką robi moja przyjaciółka Natalia z przepisu z książki “Fire + Ice”. Ja najbardziej lubię rabarbar, do którego dodaje trochę czerwonych owoców np. wiśni, mal... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ugotowane pozamiatane

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.