ENGİNAR DOLMASI, czyli faszerowane karczochy

ENGİNAR DOLMASI, czyli faszerowane karczochy

ENGİNAR DOLMASI, czyli faszerowane karczochy

Faszerowane karczochy duszone z warzywami. Bardzo zdrowe danie, popularne w południe w Turcji. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 5-6 karczochów 1 marchewka 1 ziemniak 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego 1 mała cebula 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mąki ½ cytryny 1 łyżeczka cukru sól koperek 1 szklanka wrzącej wody Przygotowanie Karczochy wrzucić do miski z wodą i sokiem z cytryny. Obrać i umyć marchewkę, ziemniak i cebulę. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i marchewkę. Zeszklić i dodać... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tureckie Przepisy

Warto przeczytać

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Autor

DuyguDuygu

Nazywam się Duygu Bolikowski, jestem architektem i menedżerem projektów, pochodzę z Turcji, a od kilkunastu lat mieszkam i pracuję w Polsce. Lubię przedstawiać Polakom swój rodzinny kraj, w tym także jego kuchnię. Od 2012 roku prowadzę blog kulinarny TureckiePrzepisy.pl, gdzie przedstawiam najróżniejsze potrawy kuchni tureckiej. Mój synek Leon jest moim pomocnikiem w kuchni, a mój mąż Łukasz jest najważniejszym konsumentem.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kuskus, marchewka, ziemniaki, przekąski

Inne przepisy z Tureckie Przepisy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.