Majonez domowy

Majonez domowy

Majonez domowy

Zrobiłam  na podstawie tego przepisu. Czyli po raz kolejny  - niezawodny Jamieskładniki2  żółtka  ze świeżych jaj dobrego gatunku1 łyżeczka musztardy Dijon 500 ml oleju (użyłam słonecznikowy, ale można mieszać też różne oliwy)1-2 łyżki białego octu winnegosok z ½ cytryny (do smaku)sól morskaprzygotowanie:Ubić żółtka w misce, dodać musztardę i wymieszać. powoli , Stopniowo dodawać 1/2 porcji oleju - dolewać bardzo powoli, ciągle ubijając przez  około 3 do 5 minut, aż cał... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Stare Gary

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.