Solanka czyli Solianka (солянка)

Solanka czyli Solianka (солянка)

Solanka czyli Solianka (солянка)

To klasyczna zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. I tak jak to z klasykami gatunku bywa, receptur na nią jest tyle, ile domów, w których się ją gotuje. Najprostsze mówią, aby po prostu wziąć wszystkie resztki mięs i wędlin z lodówki i ugotować je z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Są też wersje tej zupy przygotowywane na wywarze rybnym lub grzybowym. Smak zupy wzbogaca się przez dodanie wody z kiszonych ogórków, plasterków cytryny, oliwek i kaparów. Słono-kwaśny smak zupy sprawia, że jest to ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Warto przeczytać

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Dieta kapuściana

Zupa kapuściana jest podstawą tej diety, dzięki niej możemy stracić od 3 do 6 kg.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.