KONFITURA MORELOWA

KONFITURA MORELOWA

KONFITURA MORELOWA

Jedna z najlepszych robionych przeze mnie konfitur. Zawsze przygotowuję ją z naszych polskich malutkich moreli. Czym mniejsze tym lepsze. Nie trzeba dużo kroić i mają fajny kwaskowy posmak. Składniki:-2 kg  moreli bez pestek-700g ksylitolu, ew.cukru-2 op.żel-fix 3:1 bez cukruUmyte morele wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki - ok.4, w zależności od wielkości. Owoce wrzucić do garnka, zasypać żel-fixem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dosypać ksylitol i gotować 3 minuty od zagotowania, co j... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczne Zdrowe

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.