Dżem bananowy z wanilią i cynamonem

Dżem bananowy z wanilią i cynamonem

Dżem bananowy z wanilią i cynamonem

   Zapasy na chłodne dni. Skorzystałam z promocji na banany i dzisiaj powstał pyszny dżemik. SKŁADNIKI dojrzałe banany 2 kg cukier 200 g sok z 1,5-2 cytryn esencja waniliowa ( z laski wanilii) ok. 1/2 łyżki mielony cynamon ok. 1/2 łyżeczki Banany opłukać, osuszyć, obrać i pokroić w plasterki. Banany przedłożyć do saganka zalać 100 ml wody, zasypać cukrem. Gotować kilka minut na małym ogniu mieszając, prawie do do rozpadnięcia. Dodać sok z cytryny, esencję i cynamon. Gotować jeszcze 2-3 minuty, miesza... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczne moje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.