Czerwona quinoa z soplówką jeżowatą (yamabushi) i zieleniną

Czerwona quinoa z soplówką jeżowatą (yamabushi) i zieleniną

Czerwona quinoa z soplówką jeżowatą (yamabushi) i zieleniną

Takie cudo cudaczne upolowałam :) soplówkę jeżowatą, fantastyczny grzyb znany też pod takimi nazwami jak: yamabushi, broda starca, małpia głowa, lwia grzywa... Łacińska nazwa to Hericium erinaceus. I będę polowała na nią nadal, bo jest przepyszna, oczywiście tylko na bazarach, ponieważ w Polsce w naturze występuje bardzo rzadko i jest pod ścisłą ochroną. Soplówkę można jednak hodować, co zresztą w Chinach i Japonii praktykowane jest na skalę masową, ze względu na jej walory smakowe i właściwości lecznicze. Jeś... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Quinoa Raz!

Warto przeczytać

Halloween najlepsze przepisy!

Święto Halloween pojawiło się w naszym kraju w latach 90-tych, jednak dopiero od kilku lat cieszy się sporą popularnością.

Czytaj dalej...

Szybkie przekąski na Sylwestra. Szybkie przekąski na imprezę.

Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.

Czytaj dalej...

Dieta Pięciu Przemian

Jest to chińska dieta pomagająca utrzymać równowagę ciała i duszy.

Czytaj dalej...

12 pysznych przekąsek na sylwestra

Najpyszniejsze przekąski na sylwestra, wybrane pod względem liczby przekierowań na przepis docelowy.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.