Słowniczek terminów kulinarnych babcia Basia

Słowniczek terminów kulinarnych babcia Basia

*Al dente -dosł. (włoski ) : na ząb – ugotowane na pół twardo. Określenie często używane do makaronów, ryżu i warzyw. *Aperitif – napój alkoholowy średniej mocy, ziołowo -korzenny, pobudzający apetyt, popularny szczególnie we Francji ; małe pikantne wypieki lub drobne przekąski podawane przed przystawką . *Auszpik – aromatyczna galareta, przeważnie z dodatkiem wywaru z mięsa lub ryb. Stosowana przy przyrządzaniu zimnych dań z drobiu, ryb czy pasztetów. *Blanszowanie – obgotowywanie ...

Czytaj dalej na blogu Pysznosci Babci Basi

Autor

Basia

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ryby, sosy, mięso, zupa, ryba, mielone, deser, desery, napój, przekąska, makarony, grzyby, łosoś, koktajle, przekąski, tarta, placki, makaron, dipy, mięso mielone, sos spaghetti, owoce morza, puree, marchewka, świąteczne, marynaty, orzechy, czekolada, świąteczne przepisy, trufle

Inne przepisy z Pysznosci Babci Basi

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.