Żytni chleb razowy z prażonymi orzechami

Żytni chleb razowy z prażonymi orzechami

Żytni chleb razowy z prażonymi orzechami

Smaczny i nieskomplikowany chleb na zakwasie z samej mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) z orzechami włoskimi. Tylko dwa etapy przygotowania ciasta: 24-godzinny zaczyn i ciasto właściwe. Stosuje się tu niewielki dodatek drożdży do ciasta przyspieszający wyrastania chleba w foremce. Można spróbować upiec go bez drożdży, ale chleb będzie wtedy dłużej wyrastał i może być bardziej kwaśny w smaku. Ilość składników na formę 20 x 11 cm (1,3 litra): Zaczyn (9 godzin 30°C +  9-15 godzin 21-23°C)  40 g ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.