Likier truskawkowy ( na białym rumie ).

Likier truskawkowy ( na białym rumie ).

Likier truskawkowy ( na białym rumie ).

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych małych truskawek 1 l białego rumu 1 kg cukru Sposób wykonania :   T ruskawki opłucz, osusz, usuń szypułki, przekrój na połówki, wrzuć do słoja. Wsyp cukier, wstrząśnij słojem, aby cukier zmieszał się z owocami. Następnie powoli wlej alkohol. Słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.