Historia na talerzu, czyli co jadał Juliusz Cezar?

Historia na talerzu, czyli co jadał Juliusz Cezar?

Historia na talerzu, czyli co jadał Juliusz Cezar?

Rzymska uczta (zdj. judefoodlife.blogspot.com) Przygotowując się do pisania artykułu nie sądziłam, że o kuchni rzymskiej wiemy tak wiele. Duża w tym zasługa Apicjusza, który napisał dzieło "O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć" (1 wiek naszej ery).Wraz z rzymskimi podbojami do kuchni wkradały się nowe przyzwyczajenia i składniki. Z kolei Rzymianie przemycali swoje tradycje innym krajom. Dzięki nim w Brytanii zaczęto jadać groszek, por czy rzepę. Popularna była tarta szparagowa.Przodkowie Włochów jedli w miarę... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.