Kompot z czerwonych i białych porzeczek

Kompot z czerwonych i białych porzeczek

Kompot z czerwonych i białych porzeczek

Składniki : 1 kg porzeczek( pół na pół białe i czerwone ) cukier Przygotowanie : Porzeczki umyć i oderwać od gałązek Do ok.1 i 3/4 l. ciepłej wody wsypać cukier wg swojego smaku i wymieszać do rozpuszczenia Do umytych słoików wsypać porzeczki i zalać je ciepłym syropem po brzegi Krawędzie słoików wytrzeć do sucha i zakręcić suchymi  dekielkami, pasteryzować w garnku wpierw w letniej wodzie, a gdy woda zacznie delikatnie wrzeć pozostawić je ok. 15 min. we wrzątku. Słoiki z kompotem pozostawić w wodzie do wystu... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Proste Potrawy

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Proste PotrawyProste Potrawy

Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

słoik, czerwona porzeczka, przetwory

Inne przepisy z Proste Potrawy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.