Parowańce, pampuchy, kluski na parze...smak moich chwil spędzonych z babcią.

Parowańce, pampuchy, kluski na parze...smak moich chwil spędzonych z babcią.

Parowańce, pampuchy, kluski na parze...smak moich chwil spędzonych z babcią.

U nas mówimy na to parowańce ale słyszałam nazwę pampuchy, buchty, pączki,kluski na parze - jak zwał tak zwał ale muszę przyznać że ten smak pozostanie mi zawsze w pamięci. Przypominam sobie jak z samego rana, moja babcia, gniotła ciasto a potem zapach parowanych pączków unosił się nad moim łóżkiem. Babcia zawsze robiła do tego skwarkową okrasę, co po latach wywołało szok wśród moich znjomych ( pączki z tłuszczem?!) Ja po prostu podaję to z dobrym dżemem, oczywiście własnej roboty ( przepis napiszę w innym... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Olikowa kuchnia

Warto przeczytać

15 najlepszych przepisów na Tłusty Czwartek

Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.