Napoleonka na cieście francuskim

Napoleonka na cieście francuskim

Napoleonka na cieście francuskim

Napoleonka czy kremówka? Czym się różnią? Okazuje się, że nie tylko nadzieniem. Otóż w zależności od regionu Polski to samo ciastko może mieć różne nazwy. To co u nas na Lubelszczyźnie zwiemy napoleonką, mieszkańcy innego miasta będą zwać kremówką. U nas bowiem napoleonka to ciastko składające się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonych masą budyniową (a właściwie budyniem), kremówka natomiast ma warstwę kremu śmietanowego lub śmietanowo-budyniowego, czasem też dodatkową warstwę bitej śmietanki. Róż... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy

Autor

Julianna Bednarczuk

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, francuskie, budyń, ciasteczka, ciastka , ciasto francuskie, obiad, ciasto francuskie, krem, kruche ciasta, kruche ciasto, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, ciasta z masa, ciasto z kremem, ciasta z kremami, ciasto z masą budyniową, ciastka kremówki, ciasto budyniowe, ciastka z ciasta francuskiego

Inne przepisy z Obiad gotowy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.