Sos cygański do słoików na zimę

Sos cygański do słoików na zimę

Sos cygański do słoików na zimę

Sos cygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo fasolka po bretońsku z Bretanią. Czyli nic. Ciekawostką jest, że niemiecka społeczność romska parę lat temu zagroziła bojkotem i zażądała zmiany nazwy tego sosu. Tak żeby już nie był "cygański". Uważają bowiem to słowo za obraźliwe, twierdzą, że ma wydźwięk pejoratywny. To z kolei przypomina aferę z naszego polskiego podwórka. Otóż okazało się (przynajmniej niektó... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Marder&Marder Manufacture

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Matka TeresaMatka Teresa

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

sosy, papryka, przetwory, mielone, chleb, murzynek, słoik, fasolka, ryby, makarony, makaron, ryba, placki ziemniaczane, placki, sos do makaronu, fasolka po bretonsku, ryba po grecku, placki po cygańsku, mielone z warzywami, ryba w occie, chleb mieszany

Inne przepisy z Marder&Marder Manufacture

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.