Tahini – domowa pasta sezamowa

Tahini – domowa pasta sezamowa

Tahini – domowa pasta sezamowa

Tahini – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu – podobnie zrobimy my. Sezam Oliwa lub olej o neutralnym smaku Sezam podprażamy na patelni. Jeżeli mamy mniejszą patelnię, lub dużo sezamu, podzielcie go na części. To prosta, lecz ważna czynność. Jeśli sezam przypalimy, będzie gorzki. Podsmażamy aż nabierze lekko złotego koloru i przekładamy do naczynia – podsmażamy kolejne porcje. Uważajcie, bo se... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu MarcinChef

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dieta Pegan - na czym polega?

Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.