Pasta all’Amatriciana. Klasyczny włoski sos do makaronu z pomidorami i boczkiem. PRZEPIS

Pasta all’Amatriciana. Klasyczny włoski sos do makaronu z pomidorami i boczkiem. PRZEPIS

Pasta all’Amatriciana. Klasyczny włoski sos do makaronu z pomidorami i boczkiem. PRZEPIS

Wspominaliśmy nasz wypad do Rzymu i oczywiście przysmaki, które wtedy jedliśmy. Świetna była pasta all’Amatriciana w małej restauracyjce przy fontannie di Trevi. Poszperałem w poszukiwaniu autentycznego przepisu. To jedno z klasycznych włoskich, ale też właśnie rzymskich dań. Sos wyszedł przepyszny. Przepis na pasta all’Amatriciana Składniki: 250 gramów guanciale (włoski dojrzewający policzek lub podgardle wieprze), zamiennie można użyć tłustego surowego boczku wędzonego. 1 mała cebula, 2 ząbki... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarna Polska

Warto przeczytać

Najlepszy sos czosnkowy!

Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!

Czytaj dalej...

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Jak zrobić sos holenderski

Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.