Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński)

Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński)

Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński)

Wiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński , to przysłowiowa „klasyka gatunku” – dokładniej ujmując „gatunku kotletowego”. Uchodzi za narodowe danie Austriaków, podobnie jak w Polsce nasz „schabowy”. I faktem jest, że podobieństwa pomiędzy tymi potrawami są, i to nawet spore. O czym więc warto pamiętać? Przede wszystkim Wiener Schnitzel jest robiony z cielęciny ciętej bez kości. Ściśle rzecz biorąc nie ma więc czegoś takiego jak Wiener Schnitzel z wieprzowiny, chociaż przyrządza się i podaje analogicznie przyrządz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarna Pokusa

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Jak zrobić idealnego schabowego?

Można rzec, że jest to najpopularniejsze danie polskiej kuchni, lecz nie każdy potrafi go przyrządzić tak by zapierał dech w piersiach.

Czytaj dalej...

Autor

Kulinarna PokusaKulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

sznycle, sznycel, tarta, sałatka, sałatki, kotlet, kotlety, salatka ziemniaczana, wieprzowina, schabowe, bułki, mielone, schab, dania mięsne, ziemniak, wołowina, ziemniaki, bułka pszenna, salatka z jajkiem, lekkie sałatki, kotlety ziemniaczane, drugie danie, kotlety mielone, szybka sałatka, szybkie sałatki

Inne przepisy z Kulinarna Pokusa

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.