Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy cukier z lilakiem

Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy cukier z lilakiem

Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy cukier z lilakiem

Czy wiecie, że tak bardzo uwielbiany przez nas pachnący bez przywędrował do nas aż z Imperium Osmańskiego? Kawał drogi! Właściwie, to bzem jest nazywany tylko potocznie, ponieważ jego prawdziwa nazwa to Lilak Pospolity i należy do zupełnie innej rodziny roślin, niż prawdziwy bzowy bez czarny. Dziś rozpycha się po polskich ogrodach i parkach. W maju wszyscy tracą dla niego głowę i zapraszają do domowych wazonów. Ja zaprosiłam go również do kuchni, bo nie wiem czy wiecie, ale kwiaty lilaka są jadalne! Postanowiła... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia w Słońcu Skąpana

Warto przeczytać

Składniki E - sprawdź, co kryje się pod chemicznymi dodatkami do żywności

Chemiczne dodatki do żywności potocznie nazywane „składnikami E” zostały dopuszczone do użytku przez instytucje Unii Europejskiej i są one uznawane za bezpieczne i dozwolone do użycia.

Czytaj dalej...

Autor

Justyna OpasińskaJustyna Opasińska

Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

słoik, truskawka, truskawki, ciasto, ciasto z truskawkami

Inne przepisy z Kuchnia w Słońcu Skąpana

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.