Ogórki chili ( pikle "krokodylki" )

Ogórki chili ( pikle

Ogórki chili ( pikle "krokodylki" )

Kolejna obowiązkowa pozycja w spiżarni to ogórki z chili i czosnkiem. Te pikle charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet mają wiele zwolenniczek.Idealne na przyjęcie, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapeczek.Składniki:* 2,5 kg niedużych ogórków* 4 łyżki soli* 2 łyżeczki chili w proszku* 1,5 główki czosnku na zalewę:* 1,5 szklanki octu 10%* 0,5 kg cukru* 4 łyżki olejuWykonanie:Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry.Pokr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu kolorowotorcikowo

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Mity. Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.