OKRĄGŁY CHLEBEK ORKISZOWY

OKRĄGŁY CHLEBEK ORKISZOWY

OKRĄGŁY CHLEBEK ORKISZOWY

SKŁADNIKI 350 g mąki orkiszowej 20 g drożdży ok 3/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wsypujemy mąkę do miski, robimy dołek, rozkruszamy drożdże do dołka posypujemy cukrem i wlewamy troszkę ciepłej wody. Mieszamy środek zabierając niewiele mąki. Odstawiamy aby zaczyn wyrósł. Gdy podrosło dodajemy sól i resztę ciepłej wody, wyrabiamy. Ciasto powinno być dość twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy w misce lub koszyku. Wyrośnięte ciasto przewracamy na blachę, delikatnie smarujemy ciepłą wod... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu harrisa

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.