Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia

Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia

Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia

Jak tylko je ujrzałem w kuchni Gucia, od razu w nich się w nich zakochałem. Nie dość, że to są pierniczki, to jeszcze nasze własne, tradycyjne i regionalne. I takie fikuśne...Tradycja pieczenia fefernusków kociewskich kojarzy się wszystkim kociewiakom z domem rodzinnym i ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasto piernikowe, z którego robi się fefernuski, już dwa tygodnie przed świętami stało dawniej na strychu i dojrzewało. W latach 60. i 70. rodowita kociewianka Waldburga Jaruszewska (gospodyni księdza proboszcza w... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Autor

MarcinH

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pieczenie, lukier , ciasto, przepisy na święta, mielone, ciastka , pierniczki, kopytka, piernik, chleb, sok, jajko, bagietka, miód, por , bułki, pieczywo, ciasteczka, cytryna, łatwe , orzechy, boże narodzenie, cynamon, do pracy, piernikowa, jak zrobić wodę z cytryna, ciasto na boże narodzenie, chleb na zakwasie, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia

Inne przepisy z Grahamka, weka i kajzerka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.