Mona de Pascua

Mona de Pascua

Mona de Pascua

Mona de Pascua to chyba jeden z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich przysmaków wielkanocnych. Ciasto jest przyrządzane przede wszystkim w Murcji, gdzie można zjeść je przez cały rok jak i w Walencji, Katalonii, Aragonii i Kastylii. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Mona ma rodowód arabski. Sam termin wywodzi się od słowa munna, co oznacza środki, a właściwie pokarmy potrzebne do życia. Wiąże się to z tradycją Wielkiego Postu i powstrzymywania się od jedzenia, dla... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Food Square

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Autor

foodsquare

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, jajko, pieczenie, pomarańcze, przepisy na święta, czekoladowa, czekolada, konfitura, dekoracje, ciastka , sernik, ciasteczka, drożdżowe, ciasto z pomarańczą, sok, kajmak, bułki, królik, tort, torty, wielkanoc, polewa, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, sposoby na jajko, puszyste ciasto, lekkie ciasto, ciasto czekoladowe, ciasta czekoladowe, ciasto na niedziele

Inne przepisy z Food Square

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.