żurek lub barszcz biały na serwatce

żurek lub barszcz biały na serwatce

żurek lub barszcz biały na serwatce

nie na każdym wielkanocnym stole pojawia się barszcz biały, czy żurek. Dlatego też spokojnie ten przepis można wykorzystać każdego innego dnia. Skąd wziąć serwatkę? Najłatwiej ją uzyskać przy produkcji sera . Jest jej taka ilość, że jeśli wiecie, że ktoś go robi, to śmiało proście, bo z 9 litrów mleka pozostaje 7-8 litrów serwatki do zagospodarowania. żurek na serwatce 3-4 l serwatki, 0,5 l zakwasu na żurek lub barszcz biały , 150 g wędzonej szynki lub boczku, 150 g pieczarek, 1 szkl. śmietany, liść laurow... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Eksperyment sobotni

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.