Kogel-mogel

Kogel-mogel

Kogel-mogel

Przepis na : deser

Chwila słabości i potrzeby słodyczy. Kilka minut i gotowe. Smakołyk z surowego żółtka, dobrze utarty jest jak lekka słodka pianka. Składniki na bardzo dużą porcję, polecam porcję z 1 żółtka. Uwaga: tylko dla jedzących surowe jajka!  2 żółtka 2 łyżki cukru (pudru) Żółtka wbić do kubeczka. Rozmieszać. Dodawać powoli cukier cały czas ubijając łyżeczką lub mikserem. Ubijać aż kogel-mogel będzie puszystej konsystencji, prawie białego koloru (a przynajmniej stanowczo mniej żółtego niż wyjściowe żółtka) marcel... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Czerwony Gupik

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.