Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

 Ptysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi się, że to słodycze, które lepiej kupić w piekarni niż zrobić samemu w domu okazało się, że nie taki diabeł (ptyś) straszny... :)Składniki:1,5 szklanki mąki60 g masła1 szklanka wodyszczypta soli0,5 cytryny4 jajka5oo ml śmietany kremówki1 bita śmietana w proszku (do ubijania z mleka)2 łyżki cukru pudruMasło gotujemy w garnku z wodą, solą i skórką otartą z p... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ciastkozercy

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Autor

Róża Mucha MyśliwiecRóża Mucha Myśliwiec

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ptyś, ptysie, bita śmietana, pieczenie, ciasto, jajko, ciasteczka, ciasta z kremami, ciastka kremówki, cytryna, babeczki, muffiny, jak zrobić wodę z cytryna, ciasto z bezami, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia, mleko w proszku, ciasto mleko w proszku, ciasto 3 bit bez pieczenia, ciasto 3 bit

Inne przepisy z Ciastkozercy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.