Gnudi (kluski) szpinakowe z sosem pomidorowo-maślanym

Gnudi (kluski) szpinakowe z sosem pomidorowo-maślanym

Gnudi (kluski) szpinakowe z sosem pomidorowo-maślanym

Mówiąc prosto gnudi to takie kluski z ricotty, choć Włosi mówią o nich "nagie", bo gnudi to w zasadzie farsz do ravioli tylko pozbawiony makaronu. Gnudi (lub malfatti w Sienie) pochodzą z Toskanii, mają delikatną strukturę i są przepyszne. Można je podać ze zwykłym sosem pomidorowym lub masłem i szałwią, ja jednak zrobiłam do nich obłędny sos pomidorowo-maślany.  Przygotowując gnudi wzorowałam się na przepisie Giulli Scarpaleggi z książki "Kocham Toskanię". Jednak dostępna w powszechnej sprzedaży ricot... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Chilli Czosnek i Oliwa

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.