Labneh (ser z jogurtu greckiego)

Labneh (ser z jogurtu greckiego)

Labneh (ser z jogurtu greckiego)

Przepis na : śniadanie

Pyszny, kremowy serek z jogurtu greckiego. Ser uzyskujemy poprzez odcedzenie serwatki. Proces zajmuje kilka dnia. Takim serkiem, po dodaniu soli można smarować kanapki, ale można również zrobić z niego kulki obtoczone w ziołach i zalane oliwą. 600 g jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli oliwa z oliwek do zalania suszone oregano czerwony pieprz suszone chilli kilka listków świeżej bazylii kilka ząbków czosnku Jogurt przelać na sitko wyłożone gazą i dostawić pod przykryciem (np. talerzem) do lodówki na ok. 4 dn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bullio

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.