Kopa śląska

Kopa śląska

Kopa śląska

Przepis na : deser

Rok temu nowy rok przywitałam przedstawiając wam nasz śląski deser czyli kopę. W tym jakżeby inaczej również ten rok rozpoczynam od kopy, która zrobiłam na sylwestrowa imprezę ale w innej wersji. Kopa na Śląsku to deser na specjalne okazje, często sylwestrowe, prosta w przygotowaniu, pyszna i elegancka. Jest to pyszne połączenie placków kokosowych, śmietany, owoców, bakalii i spirytusu. A dla "goroli" to niezwykła przygoda smaków. Polecam też inną wersję - kopę pszczyńską, którą znajdziecie pod tym ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
BernadettaP, 2 stycznia 2013 08:23:37

Berniko, ależ mi smaka narobiłaś ! Piękna Ci wyszła ta kopa, a ja z przyjemnością skorzystam kiedyś z przepisu :)

Inspirowane Smakiem, 2 stycznia 2013 08:57:04

Ślicznie wygląda, nigdy się z taką nie spotkałam. ;)

Izaa, 2 stycznia 2013 09:10:40

Świetnie wygląda i pewnie tez tak smakuje. Jak na FB napisalaś o tym deserze to szukałam w goglach co to takiego ale niewiele było;)

Anonymous, 2 stycznia 2013 09:15:15

U mnie w domu nikt nie lubi rodzynek... to może owoce z puszki?

Antenka, 2 stycznia 2013 11:19:41

bosko wygląda:) jedem oczarowana tym deserem, sama chętnie taki zrobię:D

Ola, 2 stycznia 2013 13:10:33

jestem zachwycona tym ciastem... brakuje mi takich wypieków ostatnio

Aniko, 2 stycznia 2013 15:35:44

Świetne. Ja akurat jestem na etapie poznawania śląskiej kuchni :) więc zdecydowanie dodaję ten przepis na listę To-Do ;)

Bernadeta, 2 stycznia 2013 21:37:53

dziękuję i pozdrawiam.

Bernadeta, 2 stycznia 2013 21:38:02

dziękuję i pozdrawiam.

Bernadeta, 2 stycznia 2013 21:39:49

nie trzeba dawać rodzynek jeśli się nie lubi, można dać same migdały albo żurawinę, albo wogóle zrezygnować z bakalii. owoce z puszki oczywiście, jakie sie lubi np gruszki, mandarynki albo mieszankę egzotyczną.

Bernadeta, 2 stycznia 2013 21:40:13

dziękuję, polecam. i pozdrawiam.

Bernadeta, 2 stycznia 2013 21:40:39

ciesze sie. dziękuję i pozdrawiam.

Bernadeta, 2 stycznia 2013 21:40:51

dziękuję i pozdrawiam.

Bernadeta, 2 stycznia 2013 21:41:20

warto spróbować przy okazji. dziękuję i pozdrawiam.

Asiek, 3 stycznia 2013 20:53:16

Wygląda zabójczo!

gin, 4 stycznia 2013 19:35:32

Bardzo ciekawy przepis - zapisuję do wypróbowania :)

Bernadeta, 6 stycznia 2013 00:20:13

dziękuje i pozdrawiam.

Bernadeta, 6 stycznia 2013 00:20:36

polecam, warto.