przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas)

przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas)

przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas)

W mojej spiżarni zagościły kolejne słoiczki. Tym razem przyszła pora na cukinię w odsłonie słodko - kwaśnej, delikatnej -  bez octu. Polecam Wam bardzo. Cukinia jest delikatna, lekko kwaskowa i mocno słodka, w smaku nieco przypomina ananasa. Z tego powodu w zeszycie mojej mamy widnieje jako "cukinia a'la ananas". składniki: 3 kg cukinii 1 1/2 litra wody 4 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 goździki wykonanie: Cukinię obieram ze skóry, pozbawiam pestek i kroję ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu babka w formie

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.