Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe bez cukru

5 kg śliwek węgierek pół łyżeczki skórki z pomarańczy  duży gar Wymyć i wypestkować owoce. Zagotować a  następnie zmniejszyć palnik na mały i smażyć powidła ok 2 godz. Wyłączamy i pozostawiamy je do ostygnięcia do następnego dnia. Drugiego dnia śliwki smażymy na małym ogniu, do momentu odparowania wody  i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dalej smażymy. Uwaga łatwo się przypalają, więc często mieszamy. Gorące powidła przekładamy do przygotowanych, czystych... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu AZgotuj!

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.