Przepyszny ajvar

Przepyszny ajvar

Przepyszny ajvar

domowy ajwar Ta wielce smaczna pasta jest potrawą kuchni bałkańskiej (a dokładniej- serbskiej), a przyrządza się ją z papryki, bakłażanów i pomidorów, z dodatkiem czosnku, cebuli, octu i przypraw. Przy okazji każdego pobytu w Chorwacji przywozimy do kraju zapas kilku słoiczków Ajvaru, choć obecnie nie ma żadnego problemu z zakupieniem go w polskich sklepach- ale wiadomo, "oryginalny" lepszy. Chyba;) Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wyprodukować pyszny ajvar samemu, składniki są łatwo dostępne, wprawdzie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Aromatyczne Podróże

Warto przeczytać

Najlepszy sos czosnkowy!

Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!

Czytaj dalej...

Jak zrobić sos holenderski

Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.

Czytaj dalej...

Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.