Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie

Do suszenia wybieram podłużną odmianę pomidorów Lima. Smak i aromat po przygotowaniu odstawiają te ze sklepowych półek daleko w tyle. Warto wybrać bardzo dojrzałe okazy.  We Włoszech czy w Hiszpanii pomidory suszy się na słońcu przez około cztery dni, w naszym Polskim klimacie raczej trudno uzyskać w ten sposób suszone pomidory, więc trzeba się dostosować do naszych realiów. Ja pomidory suszyłam przez dwa wieczory, po około 2-3 godziny w piekarniku. Temperatura 70-80 C, w drzwiczki wkładam drewnianą łyżk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Apetyczna babeczka

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.